Erzurum Hınıs’ta Alevi var mı?
Erzurum’un Tekman, Hınıs, Aşkale, Şenkaya, Pasinler ve Çat ilçelerinde orta yoğunlukta olmakla birlikte Erzurum merkez ve diğer ilçelerde de önemli bir Alevi nüfusu bulunmaktadır.
Erzurum’da Kürt var mıdır?
Nüfus. İl sınırları içerisinde şu etnik gruplar yaşamaktadır: Türkler (Dadaş) ve Kürtler.
Erzurum Oltu Dadaş mı Kürt mü?
Nüfusun %62,6’sı Türk (%15 Oltu ilinde), %11,1’i Kürt, %9,9’u Ermeni (%44,5 Oltu ilinde), %8,6’sı Rum, %3,2’si Türkmen’dir.
Hınıs eskiden nereye bağlıydı?
1540 yılında Hınıs ilk kez Erzurum Eyaletine bağlı bir sancak oldu. İlk sancakbeyi 1 Şubat 1545’te Ayna Hoca Bey oldu. Tanzimat döneminde yerel yönetimlerin değişmesiyle Hınıs yönetimi Mutasarrıflık olarak değiştirildi.
Hınıs halkı Kürt mü?
Nüfus ve sosyal yapı: %50.80 erkek, %49.20 kadın. İlçedeki etnik grup ağırlıklı olarak Kürtler, ardından Türkler geliyor. Kürtlerin çoğunluğu Şafi mezhebine mensupken, Türkler Hanefi mezhebini takip ediyor.
En çok Alevi hangi ilde?
Türkiye’de Alevi köylerinin çoğu Sivas ilinde olup, toplam 548 köy bulunmakta olup, bunların 57’si karma köydür.
Dadaşlar aslen nereli?
Erzurum’un eski adıdır. Dadasi/Dağ ata şehri; Atası dağlıların şehriydi; Bu bakımdan Dede’os/Dadaş şehri dağlardan gelen Dadaş halkı olarak tanımlanmaktadır. Dadaş, yaygın olarak Erzurum Türkleri olarak anılır. Genel olarak Erzurum bölgesinde, 1-Kardeş, 2-Yiğit, delikanlı, yiğit adam. 3-Yiğit, cesur.
Erzurum dadaş mı?
Bugün hepimiz biliyoruz ki; Erzurum’da erkeklere Dadaş denir. Özellikle biraz daha büyük aile büyükleri olarak bildiğimiz büyüklerimize, hatta daha da çok toplum büyüğü olarak kabul edilenlere Dadaş denir.
Erzurum Horasan Kürt mü?
İl bölgesi, Horasan Kürtlerinin yoğun olarak yaşadığı bir bölgedir. Bölgede Kürtler, Farslar, Türkmenler ve Horasan Türkleri yaşamaktadır. Kuzey Horasan ilinin nüfusunun %46,1’i Kürt, %27’si
Dadaşların mezhebi nedir?
Bu arada Olcaytu çok ilginç bir kişi; doğumunda Hristiyan olarak vaftiz edilmiş, gençliğinde Budist olmuş, sonra Sünni Müslüman olmuş ve en sonunda Şii Müslüman olmuş. O dönemde Şiilik İran’da resmi mezhep olarak kabul edilmiş.
Erzurum’un kökeni nedir?
1048 yılında Doğu Anadolu bölgesini fethetmek için Bizans topraklarına giren Selçuklular, Erzurum Ovası’nın batısındaki Erzen’i ele geçirdiler. Saldırılarla yıkılan asıl Erzen, Türkler tarafından Kara Erzen, zamanla da Karaz olarak adlandırıldı. Yeni Erzen daha sonra Erzen-i Rum ve Erzurum isimlerine dönüştü.
Erzurum Dadaş soyu nereden gelir?
Aslen Erzurumlu bir Dadaşım olarak şunu vurgulamak isterim: Dadaşlar aslen Safevi devletinin batı sınırları içerisinde kalan bölgelerde yaşamışlardır. Dadaşlar aslen Karapapak, Terekeme Türklerinden olup günümüzde Kars, Ardahan ve Iğdır sınırları içerisinde yaşamaktadırlar.
Hınıs zaza mı?
Askerliğimi Akören, HalilÇavuş ve Hını Erzurum İlçe Jandarma Komutanlığı’nda yaptım. Hayvancılık, şeker pancarı ve buğdayla geçiniyorlar. Et kebabının fiyat-kalite oranı iyi 🙂 Çoğunlukla hayvancılıkla geçinen önemli sayıda Zaza Alevi’nin yaşadığı bir Kürt ilçesi.
Hınıs’ın neyi meşhur?
İlçede özellikle kırsal kesimde yaşayan halk geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. İlçede hayvancılık önemli bir gelir kaynağıdır. Hem yetiştiricilik hem de satış açısından tarımsal faaliyetlerin yapıldığı Hınıs’ta ülke çapında meşhur olan “Hınıs fasulyesi”nden bahsetmek gerekir.
Hınıs nereli?
1992 yılında Giresun/Yağlıdere ilçesinde doğdu.
Erzurum’un hangi köyleri Alevi?
Yukarıda sayılanların dışında Erzurum’da mevcut idari yapıya göre dört Alevi köyü Köprüköy, Horasan, Şenkaya ve Olur ilçelerinde bulunmaktadır.
Erzurumlu Alevi olur mu?
Araştırmanın katılımcı grubu Erzurum ilinin farklı ilçe ve köylerinde yaşayan Alevilerden oluşmaktadır. Bu bağlamda seçilen 9 ilçede (Aşkale, Çat, Hınıs, Horasan, Köprüköy, Olur, Pasinler, Şenkaya, Tekman) ve 20 köyde Alevi takipçileri ve taraftarları ile bir çalışma yürütülmüştür.
Kürt Aleviler nerede yaşar?
Kürdistan coğrafyasının dışında, Kürt Alevi Ehli Hak-Yaresan, özellikle Kırmaşan’da, Horasan’da ve sürgün bölgesi Cihanbeyli, Haymana ve Rojhılat’ta dağınık yerlerde yaşamaktadır. Kuzey Dersim bölgesinin tamamı ve kuzeybatı ve batıdaki nüfusun neredeyse tamamı Kürt Alevileridir.
Hınıs’ın neyi meşhur?
İlçede özellikle kırsal kesimde yaşayan halk geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. İlçede hayvancılık önemli bir gelir kaynağıdır. Hem yetiştiricilik hem de satış açısından tarımsal faaliyetlerin yapıldığı Hınıs’ta ülke çapında meşhur olan “Hınıs fasulyesi”nden bahsetmek gerekir.